Hoppa till innehållet

Røros – HÅGs hemort

Den historiska staden Røros i Norge är hemorten för varumärket HÅG och har varit en integrerad del av vår historia i 60 år nu. Røros är en gammal ort med en koppargruva som omges av en storslagen natur och finns på UNESCOs världsarvslista. 2007 blev varumärket HÅG en del av Flokk. Dessförinnan var vi ett fristående företag.

The HÅG factory is one of the most modern manufacturing facilities in the Scandinavian furniture industry today.

We were the first company in Norway to employ a dedicated environmental manager.

HÅG var ursprungligen en möbelfabrik för stålrör som grundades 1943 av Håkon Granlund. Först var merparten av vår produktion skolmöbler som vi producerade i de relativt små lokalerna vi hade i Oslo. Det dröjde dock inte länge förrän vi växte ur dessa lokaler. Då vi hade svårt att hitta ett lämpligt alternativ i Oslo flyttade Granlund 1957 HÅG-fabriken till Røros – till en nybyggd byggnad som kommunen hade finansierat för att locka ny industri till området. Efter mer än 300 år hade koppargruvindustrin upphört i Røros och staden stod inför allvarliga utmaningar.

Trots en blomstrande start i Røros minskade efterfrågan på stålrörsmöbler avsevärt under 60-talet. 1973 stod företaget inför konkurs och överlämnades till en ung rekryt, Torgeir Mjør Grimsrud.

THE HÅG MOVEMENT HADE SETT DAGENS LJUS

När Grimsrud blev VD för HÅG satte han omedelbart igång med att modernisera företaget. Detta ledde till en anmärkningsvärd händelseutveckling. När man insåg att HÅG inte hade mycket kvar förutom sitt engagerade personalteam beslutade man att fokusera på företagskulturen på ett mer systematiskt sätt. Detta ledde till att The HÅG Movement föddes. Inte bara relaterade detta till idén med rörelse i våra stolar, det innebar också ett helt nytt sätt att tänka i hela företaget. Kontorsstolar var bara en liten del av det vi tillverkade till att börja med, men vi var överens om att detta skulle bli HÅGs primära fokus. Vi skulle ta allt vi visste om ergonomi från de skolstolar vi tillverkade och arbeta vidare därifrån.

TOPPMODERN FABRIK

En större milstolpe i HÅGs tillverkningsrutiner inträffade 1992 i och med införandet av just-in-time-tillverkning. Istället för att ha överskottslager och leveranstid på tre veckor kunde vi nu skapa produkter på begäran och leverera inom fem dagar.

Det var en revolution som gjorde att vi kunde fortsätta att tillverka stolar i Norge. Därefter har fabriken i Røros genomgått många operativa förbättringar.
Som ett resultat är det en av de modernaste tillverkningsanläggningarna inom den europeiska möbelindustrin idag.

Making premium office chairs still involces a lot of handcrafting.

VÅRT ENGAGERADE TEAM

Ända sedan vi kom till Røros har vi varit en viktig del av samhället. Även om vi använder en del halvautomatiska tillverkningsprocesser utgörs tillverkningen av högkvalitativa kontorsstolar till stor del av hantverk. En så erfaren och engagerad personal som täcker alla kompetensområden är en av de grundläggande anledningarna till att HÅG har fortsatt att skörda så varaktiga framgångar. Medarbetarna ger själ och hjärta till varumärket HÅG och vårt företag. Den genomsnittliga anställningsperioden är mycket längre än på de flesta andra arbetsplatser och vi tycker om att tänka på oss själva som en stor lycklig familj. Alla arbetar, lär sig och växer tillsammans.

BALANSERAD RÖRELSE

På 70-talet inleddes det som blivit en stark designetik för HÅG där människan står i centrum. Lanseringen av HÅG Doc-stolen i Chicago 1979 var resultatet av ett samarbete med den danska läkaren Aage Christian Mandal. Doc-stolen hade en ”flytande” tippsits, eller centrerad gunga, som byggde på doktor Mandals teori om att ”människan inte är skapad att sitta still, utan behöver rörelse och variation.”

Lanseringen av en designikon

Lanseringen 1984 av Peter Opsviks arbetsstol, HÅG Capisco, var ett annat avgörande ögonblick för oss. På många sätt var detta inledningen till att HÅG blev ett internationellt känt företag. Opsvik, som anlitats som frilansdesigner i början av 70-talet och 1974 ansvarade för att hjälpa oss att utforma kontorsstolen HÅG 2010, ingick i det team av ledande designers som samarbetade med oss. HÅG Capisco var nyskapande tack vare sin skulpturala form och det faktum att stolen erbjöd oändliga variationsmöjligheter att sitta eller halvstå. Det blev förkroppsligandet av Opsviks eget mantra: ”Nästa sittställning är alltid den bästa.”

Sedan allra första början har HÅG Capisco varit en modern möbelklassiker. Det är en stol som har vidareutvecklats flera gånger, som 2010, då HÅG Capisco Puls introducerades. HÅG Capisco har i många år varit den överlägset bästsäljande kontorsstolen för Scandinavian Business Seating, och den fortsätter att få många internationella utmärkelser för sin banbrytande design.

Utvecklingen av HÅG in Balance®

Ungefär samtidigt som HÅG Capisco lanserades såg också en annan HÅG/Opsvik-stol, HÅG Credo, dagens ljus. HÅG Credo var vår första stol med centrerad gunga där man kan justera sitsdjupet genom att skjuta det. Detta utgjorde början på ett annat spännande äventyr för HÅG. Men byggde vidare på samma balanserade rörelseprinciper som den ursprungliga HÅG Doc-stolen som gjorde det möjligt att luta sig framåt och bakåt med lätthet, vilket innebar mer rörelse och ett naturligt sätt att sitta. HÅG Credo, som senare bytte namn till HÅG H04, blev en bästsäljande kontorsstol över hela Skandinavien. Hittills har över två miljoner enheter sålts över hela världen.

2000 tog vi ytterligare ett steg. HÅG H05, som återigen utvecklades i samarbete med Peter Opsvik, innehöll smart funktionalitet och en balanserad rörelsemekanism som än idag är unik.

I mitten av 2000-talet hade vi, inspirerade att göra människors arbetsdag bekvämare och att uppmuntra till ökad rörelse, förbättrat vår mekanism för balanserade rörelser ännu mer. Vår senaste generation stolar, HÅG SoFi och HÅG Futu, har båda den senaste HÅG in Balance®-tekniken. Det betyder att människor bara behöver justera sitshöjden för att sitta bra och hålla cirkulationen igång. En avgörande faktor för välbefinnande, komfort och produktivitet.

Erbjuder fullständig komfort

HÅG fortsätter hela tiden att utveckla nya stolar som ger människor en förbättrad komfortupplevelse. När du sitter i en HÅG-stol sitter du i balans. Hela kroppen rör sig kontinuerligt på ett naturligt sätt, utan att du någonsin behöver tänka på det.

Se hur vår HÅG in Balance®-teknik fungerar och hur den gynnar dig.

DESIGNSAMARBETEN

På 70-talet sågs design fortfarande som en ny disciplin, men för oss på HÅG var det något vi bestämde oss för att anamma helhjärtat. Därför uppmanade vi flera ledande skandinaviska designers att hjälpa till att skapa en kreativ smältdegel med idéer och åsikter. Bland dessa designers återfanns Peter Opsvik, Svein Gusrud, Svein Asbjørnsen och Verner Panton.
Tillsammans bildade de en formidabel kraft som fick stor uppmärksamhet och i betydande grad ökade HÅGs försäljning över hela världen.

Läs mer om HÅGs strategi med kreativa designsamarbeten.

MILJÖPIONJÄRER

HÅG har under många år utmärkt sig som ett ledande internationellt varumärke inom kontorsstolar genom ett medvetet engagemang för miljö och samhällsansvar. Vi var det första företaget i Norge som anställde en miljöchef. Detta var 1990 – långt innan de flesta kunder eller allmänheten visade ett verkligt intresse för miljöpåverkan från företaget eller våra produkter.

Återvunnen plast

Vi började att använda återvunnen plast från olika källor, till exempel flasklock, i produktionen av våra stolar redan 1995. HÅG var drivande i att inkludera flasklock i återvinningen. Tidigare hade locken alltid separerats från flaskorna innan de returnerades. Numera används alla typer av återvunna hushållsartiklar, från plastpåsar till schampoflaskor, vid framställningen av våra stolar. I april 2015 fick HÅG Capisco utmärkelse som Best Recycled Plastic Product i Europa, vilket presenteras av EPRO (European Association of Recycling and Recovery Organizations). Utmärkelsen är ett erkännande av vårt engagemang och oro för miljön och visar att vi med hjälp av återvunnet material är 100 % engagerade i att vara miljövänliga.

Minskar vår påverkan

2003 började vi grundligt kartlägga och dokumentera miljöpåverkan av alla våra sittlösningar.
Följaktligen var HÅG 2004 den första tillverkaren av kontorsmöbler i världen som certifierades enligt ISO 14025-EPD (miljödeklaration). Nu har alla våra samlingar en miljödeklaration. Certifieringen innebär att HÅG har några av de lägsta koldioxidutsläppen i möbelindustrin. Under 2006 var våra stolar bland de första i Europa som certifierades av GEI (US GREENGUARD Environmental Institute), vilket garanterar att en produkt inte avger skadliga gaser. 2010 var HÅG Capisco den första kontorsstolen som tilldelades det nordiska miljömärket Svanen.

Som en del av ett företag som verkligen bryr sig om miljön gör vi allt vi kan för att minska vår miljöpåverkan. Oavsett om det handlar om att minska energiförbrukningen, minimera avfallsmängden eller tillverka produkter från återvunna material. Därför är vi stolta över alla våra miljöansträngningar och resultat.

The next position is always the best one.
PETER OPSVIK

The HÅG Credo (later renamed HÅG H04) became a bestselling office chair throughout Scandinavia with more than 2 million units sold to date.

Product has been added