Hoppa till innehållet

Designsamarbeten

HÅG har samarbetat med externa designers sedan 1972

DESIGNER

PETER OPSVIK

LÄS MER

DESIGNER

SØREN YRANG

LÄS MER

DESIGNER

SVEIN ASBJØRNSEN

LÄS MER

We have a long tradition of collaboration with designers

HÅG har samarbetat med externa designers sedan 1972. Förr outsourcades utvecklingen av idéer och nya produkter till dem. Men under 90-talet började ett mer dynamiskt designsamarbete ta form, med början i utvecklingen av HÅG Scio (HÅG H03). För första gången var våra egna designers en viktig komponent vid utvecklingen av idéerna tillsammans med de externa designers vi hade bjudit in.

Nuförtiden har detta blivit standardförfarande hos HÅG och Flokk. Vid alla nya satsningar brainstormar vi alltid idéer med externa designers redan från början. Idag äger vi alla aspekter av vår design, vilket inte bara ger oss friheten att göra vilka ändringar vi vill utan också att vi kan samarbeta med vem som helst på alla plattformar.

En unik möjlighet
1994 lanserade den amerikanska stolstillverkaren Herman Miller arbetsstolen Aeron. Det blev en sensation på den tiden. Aeron-stolen bröt radikalt mot alla traditionella konventioner. Alla komponenter var fullt synliga och stolen hade en sits och rygg av meshtyg. Alla influerades av denna design och 2005 var marknaden översvämmad av Aeron-liknande stolar. Detta gav HÅG helt nya möjligheter. En chans att designa något helt annorlunda.

DESIGNER

FROST PRODUKT AS, POWERDESIGN & FLOKK DESIGN TEAM

Chairs that hid away all their technical functions, making them visually warmer and more welcoming.

Utveckling av nytt koncept
Före lanseringen av Aeron-stolen kunde arbetsstolarnas design delas in i två generationer. Aeron-stolen gav upphov till en tredje generation, och nu fick HÅG, som aldrig brukade vara bara en trendföljare, chansen att skapa en fjärde generation. Vi inledde en ny konceptutvecklingsfas som vi kallade G4 – Generation 4.

Vi inrättade en ad-hoc designstudio med våra bästa interna medarbetare tillsammans med de skickligaste externa formgivarna vi kände till. Efter en omfattande period av förberedelser och forskning reste teamet iväg till en avlägsen gård ute på landet med avsikt att fånga magi. Planen var att bryta sig loss från utseendet på alla maskinlika stolar. Vi såg dem som lite kalla och alienerande och vi ville utveckla stolar som var mer mänskliga och mindre maskinella. Stolar där alla tekniska funktioner var undangömda, så de blev visuellt varmare och mer välkomnande. Ungefär som en möbel du gärna skulle ha i hemmet.

Det var också under den här perioden en ny, kompakt och raffinerat balanserad rörelsemekanism utvecklades. Hjärtat i varje HÅG-stol framöver. Den första arbetsstol vi utvecklade som förkroppsligade allt detta var HÅG Futu, följt av HÅG SoFi.

Vinner utmärkelser
HÅG Futu lanserades 2008 och vann flera utmärkelser, bland annat den internationella utmärkelsen Red Dot Award 2010, Award for Design Excellence från Norsk Designråd 2009, Miljöpriset 2009 och Green Good Design Award 2010 för prioritering av miljöhänsyn.

Efter framgångarna med HÅG Futu och konceptutvecklingsfasen G4 var vi, när det var dags att tänka på nästa generations arbetsstol, överens om att vi skulle upprepa samma strategiska designprocess. Därför kom HÅG SoFi till 2013 efter ännu en lyckad sammanslagning av kloka huvuden.

Kombinerar expertis
Kreativa samarbeten som dessa utgör nu ryggraden i HÅGs alla designprocesser och visar vägen mot framtiden. Idag har vi åtta egna designers och vi fortsätter att söka fräscha utomstående perspektiv från olika externa designers. Att vi har kunnat kombinera deras expertis, kreativitet och stil med vår egen har varit ovärderligt, något som bevisas av HÅG Futu och HÅG SoFi.

Vi är stolta över att ha ett engagerat team av högkvalificerade designers och ingenjörer och är stolta över att förknippas med några av de främsta formgivarna i hela Skandinavien. Tillsammans delar vi en hälsosam passion att skapa bästa möjliga sittlösningar. Från början har HÅGs balanserade rörelsefilosofi gått hand i hand med en stabil samarbetsetik inom design. Genom dessa kreativa samarbeten, innovativa processer och fusionen av form och funktion har vi kunnat skapa enastående produkter. Stolar som inspirerar, ger energi och hjälper till att omvandla människors vardagsliv.

Product has been added